JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

18 års fängelse för mordförsök med yxa

[2018-05-08] Uppsala tingsrätt

Tingsrätten har idag meddelat dom i ett uppmärksammat mål där en man angripit och skadat sin före detta fru genom att hugga en yxa flera gånger mot hennes huvud och överkropp.

Mannen åtalades i början av året för att ha hotat sin före detta fru vid två tillfällen och satt häktad när den rättegången pågick. Under tiden i häktet började han planera ett angrepp mot kvinnan, som är mamma till två av hans barn. När rättegången avslutades den 2 februari släpptes mannen. På eftermiddagen fyra dagar senare, den 6 februari, angrep han kvinnan med en yxa, som han hade köpt dagen före gärningen. Kvinnan fick omfattande, livshotande skador i huvudet och ansiktet samt avvärjningsskador på ena handen. Ett av huggen träffade och förstörde vänster öga och ett annat hugg gick igenom skallbenet och orsakade skador på hjärnan. Dessutom uppstod ytterligare frakturer och en hjärnblödning. Kvinnan förlorade mycket blod och skulle ha dött om inte den kraftiga blodförlusten hade stoppats eller om hon inte hade fått cirkulationsfrämjande vätskor i stora mängder. Mannen hävdade att han endast ville skada kvinnan och ge henne ärr som hon inte kunde dölja men inte döda  henne. Tingsrätten slår dock fast att han angripit kvinnan med avsikt att döda henne.

Mannen hade valt en plats för angreppet där kvinnan var tvungen att passera för att kunna hämta deras gemensamma barn från förskolan. Han stod sedan och väntade in henne och angrep henne så fort han fick syn på henne. Det står klart att kvinnan måste ha upplevt en mycket stark dödsångest och smärta i gärningsögonblicket. De försvårande omständigheterna skulle ha gjort att mannen fått livstids fängelse om kvinnan hade dött av sina skador. Eftersom det bara var tillfälligheter och en mycket kvalificerad sjukvårdsinsats som gjorde att hon överlevde döms mannen till fängelse i 18 år, vilket motsvarar det längsta tidsbestämda straff som kan dömas ut för mord.  

- Utredningen visar att mannen har planerat angreppet en längre tid. Han har haft alla möjligheter att besinna sig men trots detta genomfört sin planering med målmedvetenhet, övertygelse och aggressivitet, säger rådmannen Johan Modin. Det finns inga tvivel om att han ville att kvinnan skulle dö.

 

 

Senast ändrad: 2018-05-08

För mer information kontakta:

Johan Modin
Rådman
018-431 60 61 (tillgänglig den 8 maj 2018 mellan kl. 15.30 och 16.30)

Målnummer:

B 846-18