JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Fällande dom i cykelhälerimålet

[2016-01-26] Uppsala tingsrätt

Uppsala tingsrätt har idag meddelat dom i cykelhälerimålet. Huvudmannen döms till ett års fängelse för sammanlagt 44 grova hälerier. En annan tilltalad döms för 16 grova hälerier till skyddstillsyn.

Åtalet omfattar häleri av ett stort antal stulna cyklar. Sju personer är tilltalade i målet. Fem av dessa är åtalade för inblandning i en omfattande annonsering och försäljning av cyklarna via Blocket. Två personer är åtalade bl.a. för att tillsammans ha köpt ett antal cyklar av främst huvudmannen.

Tingsrätten dömer huvudmannen för inblandning i 44 cykelförsäljningar. En annan tilltalad döms för inblandning i 16 försäljningar. Eftersom verksamheten har varit så omfattande bedöms varje gärning för dessa två personer som grovt häleri, trots att värdet på varje cykel i sig inte varit så högt. Ytterligare två personer döms för inblandning i annonseringen på olika sätt, för medhjälp till häleri. En av dessa döms även för fem genomförda försäljningar av stulna cyklar. Åtalet beträffande en av de fem ogillas helt eftersom det saknas tillräcklig bevisning.

En av de två personer som åtalats för att ha handlat cyklar av huvudmannen och sålt vissa av dem vidare döms för åtta hälerier. Det är dock inte visat att de stulna cyklarna köpts av huvudmannen, förutom i ett fall. Den andra personen som är medåtalad för dessa gärningar frias helt.

De som döms ska betala skadestånd till cykelägare som blivit av med sina cyklar eller deras försäkringsbolag och i vissa fall till de personer som har fått lämna tillbaka cyklarna de köpt. Endast huvudmannen döms till fängelse. De andra som döms får frivårdande påföljder.

Under huvudförhandlingen har åklagaren grundligt gått igenom mer än 70 cykelförsäljningar och i princip samtliga cykelköpare, med några få undantag, har hörts. Sammanlagt har knapp 100 personer hörts i målet, om man även räknar med andra vittnen och målsägande. Domen är på över 400 sidor jämte ett antal bilagor.

Senast ändrad: 2016-01-26

För mer information kontakta:

Eva-Lotta Johansson
Rådman
018-431 60 94

Karin Eriksson
Tingsfiskal
018-431 60 62

Uppsala tingsrätt
Växel
018-431 60 00

Målnummer:

B 7260-14