JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Fängelse för försök till mord på tåg

[2017-06-12] Uppsala tingsrätt

Tingsrätten har idag dömt en man för försök till mord m.m. till fängelse i åtta år och sex månader. Den dömde mannen har vidgått att han upprepade gånger huggit målsäganden med en kniv men anfört att det skett i nödvärn. Tingsrätten har funnit att så inte varit fallet och dömt mannen i enlighet med åtalet.

 

Händelsen utspelade sig på ett tåg under färd utanför Bålsta. Den dömde mannen reagerade på att en kvinna ombads att på nytt visa sin biljett och en ordväxling uppstod mellan mannen och andra passagerare på tåget. Mannen attackerade en av passagerna med ett knytnävsslag och i det efterföljande tumultet, där han hölls fast av passageraren och tilldelades flera knytnävsslag, utdelade han fyra knivhugg mot passageraren. Ett av huggen orsakade passageraren svåra skador i buken.

 

- Mannen har inlett våldsanvändningen och målsäganden har haft anledning att befara ytteligare våld från mannen sida. Målsäganden har haft små möjligheter att undkomma mannen eller få hjälp. Den dömde har därmed inte haft rätt till nödvärn, trots det våld han utsatts för, säger rådmannen Eva-Lotta Johansson.

 

Mannen döms även för olaga hot mot tre andra passagerare på tåget samt för trafikbrott m.m. begångna i Örebro och Kumla i april 2017.

 

Senast ändrad: 2017-06-12

För mer information kontakta:

Eva-Lotta Johansson
Rådman
eva-lotta.johansson@dom.se

Målnummer:

B 2381-17